Att ständigt förbättra sina produkter och tjänster är något som alla företag behöver göra. Utan utveckling är risken tyvärr annars stor för avveckling. Med hjälp av nya smarta digitala lösningar för produktutveckling finns idag stora möjligheter att ligga steget före sina konkurrenter.

Genom att använda sig av digital produktutveckling går det att undvika kostsamma projekt och tester i fysiska miljöer. Det är till exempel smidigt att göra tidiga tester av affärsidéer helt digitalt istället för att behöva bygga en testprodukt och riskera höga utvecklingskostnader. På Prototyp.se kan du läsa mer om bland annat apputveckling, Proof of Concept och teknisk due diligence. Prototyp erbjuder även gränssnittsutveckling för dig som vill utveckla riktigt användarvänliga produkter.

Optimera utvecklingen

Oavsett bransch behöver alla företag fundera på hur tjänsten eller produkten kan bli bättre. Det finns flera sätt att produktutveckla på. Det kan handla om att skapa billigare och mer effektiva lösningar som gör att varje produkt kostar mindre att leverera. På så sätt går det att tjäna mer pengar. Eller att sänka priset utan att förlora pengar om det är hög konkurrens om kunderna.

Ett annat sätt att optimera sin produktutveckling är att skapa bättre, roligare eller mer intressanta produkter. Att ligga i framkant och vara den aktör på marknaden som är hetast gör att kunderna kommer att strömma till. Inom området för digitala tjänster och ny teknik, såsom AI, går det att vara aktuell genom att ha något som få andra har. Att vara tidigt ute med ny teknik är med andra ord viktigt. Annars kan det gå som med tidigare framgångsrika mobiltelefonföretag som hamnade efter när de smarta telefonerna tog över marknaden.

Glöm inte användaren

Även om det är viktigt att ligga steget före inom den digitala utvecklingen gäller det att inte glömma användarna av produkten. Det spelar ingen roll hur nytänkande och tekniskt avancerad en tjänst eller vara är om den inte tilltalat användarna. Idag förväntar sig de flesta att de inte ska behöva läsa en lång och krånglig bruksanvisning för att kunna använda ett program eller en teknisk pryl. I stort sett förväntar sig de flesta köpare att de ska kunna komma igång direkt utan att behöva läsa på. Lägg därför extra utvecklingstid på användarvänligheten och gränssnittet. Att förstå psykologi och hur användarna tänker är viktigt för att skapa framgångsrika produkter inom ny teknik.

Sist men inte minst gäller det att kommunicera sin produkt så att kunderna hittar den. Det är lätt att försvinna i det stora informationsutbud som finns idag. Fundera på vilka som är den främsta målgruppen och försök att göra företaget synligt i de kanaler som målgruppen använder. Ett samarbete med en känd influencer kan vara en idé liksom att ha annonsering i sociala medier. Glöm inte heller att arbeta med sökmotoroptimering för att företaget ska komma högt upp på sökningar av produkten. Tänk på att det kan ta tid att bygga ett starkt varumärke för ett nystartat företag. Med andra ord lönar sig tålamod och långsiktighet!