Vad händer inom tech? Vaddå ”tech” kanske du tänker, det finns ju så många olika områden och det är mer spännande än någonsin för den som vill köpa lite ”tech”. Häng med så berättar vi mera!

Det mest betydande med ny teknik är dock det som sitter i huvudet på människan – eftersom det ibland blir ett gap mellan teknik och människa. Tekniken drar iväg i rekordfart och människan hinner inte med att konsumera allt.

Vad är det som sitter i huvudet då?

Rädsla för det okända. Så fort vi utvecklar något nytt gäller det att släppa det gamla och det kan vara svårt för vissa medan andra vågar. Ta exempelvis de gigantiska tech-bolagen Google och Amazon som ger sig in på alla områden från ren kommunikation mellan människor till självkörande bilar – bolag som dessa driver på teknikutvecklingen. De självkörande bilarna till exempel, det sägs att vi kommer att rädda en miljon liv per år när den mänskliga faktorn försvinner.

Global digitalisering påverkar lokalt

Tekniken landar direkt hos dig som privatperson – du kan ta del av denna fantastiska utveckling hemma på kammaren och koppla upp dig mot världen. Du kan ha en dator, en smartphone eller andra spännande teknikprylar. De tar dig ut på sociala medier i en era av de mest banbrytande förändringarna i modern tid!

Plötsligt agerar vi med hela världen! Teknik som smartphones är en stark drivkraft till förändring, och idag har vi all vår information i dessa. Det innebär ångest att förlora sin mobiltelefon, man törs knappt ens tänka tanken. Om ytterligare några år kommer det att finnas saker som vi inte ens kan drömma om idag, precis på samma sätt som för tio år sedan.

Maskiner kommer att utföra mer precisionsarbete eftersom en dator inte har samma felmarginal som en människa. Datorkapaciteten fördubblas varje år, informationen är oändlig och det finns inget tak för hur mycket information som kan produceras. Om du sitter hemma på kammaren och gör något i datorn kan detta spridas på nolltid över hela världen.

När informationsflödet ökar blir människor också mer kräsna och det är svårt att inte drunkna. Medan utveckling är något positivt finns det också negativa inslag – exempelvis har alla nu möjlighet att sprida sin ”sanning”, oavsett om det är sant eller inte.

Internet of Things

Kommunikationen flödar åt alla håll och när saker börjar prata med varandra har vi tagit ytterligare ett språng i utvecklingen. Men det är redan gammalt nu. Internet of Things (IoT) beskriver ett nätverk av fysiska saker med mjukvara, sensorer och olika teknologier som utbyter data med varandra. Detta har revolutionerat utvecklingen horisontellt över alla områden.

Artificiell intelligens

Artificiell intelligens, AI är ett banbrytande område som hjälpt till inom sjukvård och andra områden. Maskiner är kreativa, tänker samt gör saker som vi människor brukade göra. Arbetstillfällen omfördelas till ingenjörskonst. Fler jobb skapas i denna utveckling, men det är en annan typ av jobb än de som ersätts. AI används också i strategiska spel, och man har till och med kunnat minska energiförbrukningen i datahallar med hjälp av AI. Användningsområdena är dock långt flera än detta.