Vilket drag det har blivit inom online kommunikation och alla sorters chat och konferenser! Man kan köpa många spännande prylar till bra priser och koppla upp sig hemifrån!

En större del av de fysiska mötena är bara ett minne. Pandemin förändrade allt och blev en katalysator till en snabbare utveckling av kommunikation på distans. Först föll nätkapaciteten samman, sedan lyfte vi oss och kom ikapp – och nu har vi utvecklat både en kapacitet och system som har förändrat vår värld för alltid. Antalet digitala konferenser och upplevelser har exploderat som en bomb!

Digitala upplevelser

Idag kan du besöka en konferens digitalt, gå in i föreläsningssalar, stanna vid monitorer på en mässa och agera med människor som precis som du sitter hemma vid datorn. Det är en fantastisk känsla, det var inte länge sedan detta inte fanns, och nu är det vardagsmat. Teknikmognaden hos människor har ökat kraftigt eftersom man helt enkelt inte haft något val under pandemin. Alla kan koppla upp sig mot i stort sett vilken plattform som helst och delta eller utbyta information där man önskar.

Företagen inser kostnadseffektiviteten i digitala konferenser jämfört med fysiska och detta påverkar även klimatavtrycket eftersom resorna minskar. Distansarbete är idag ganska självklart inom vissa yrkesgrupper. Dessutom har produktiviteten inte gått ner inom de flesta områdena, tvärtom. Den enda nackdelen kan ibland vara att det kan vara en fördel att spendera fysisk tid om man vill bygga en gedigen relation.

Chattar och dating

Chattar används flitigt både för företagsaffärer och privata affärer. Idag är det naturligt med onlinedating via webcam samt att möta sin livspartner på detta sätt. På stenåldern för tio år sedan satt man fysiskt på ett café och pratade, nu pratar man med varandra över webcam och man söker ”worldwide” efter ”den rätta”. Fördelarna är många, men online-kommunikation ger också människor en möjlighet att luras, så det gäller att vara smart och använda videocam frekvent så att du vet vem du pratar med.

Idélab och tankesmedjor

Det skulle vara intressant med fler fysiska tankemiljöer där det också finns avancerad teknik, något som exempelvis konferensanläggningar kan erbjuda. Man kan kombinera onlinemöten med fysiska idélab där man går direkt in från onlinemötet och rent praktiskt möblerar om i rummet för att sätta sina tankar i praktik. Det finns många sätt att integrera det virtuella med det fysiska, men konferensanläggningar som tappar fysisk beläggning behöver vara mycket mer offensiva för att kunna plocka upp detta. Vi lever inte i en tidsålder där man kan vänta eller undvika att förändra sig i takt med världens förändringar – vi måste vara på!